Δύο ανθολογήσεις (ποίηση, διήγημα)

Οδός Δημιουργικής Γραφής Ποίηση 1. Γραφομηχανή 2017
Posted by veliadmin Category: Λογοτεχνία

“Οδός Δημιουργικής Γραφής – Ποίηση”

Γεωργία Α. Βεληβασάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Ραμπέλλα Γρε, Δημήτρης Λαδικός, Άρης Λαζαρίδης, Αναστασία Μπακουνάκη, Στέλλα Ρωτού

Εκδόσεις “Γραφομηχανή” – Ιούνιος 2017

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έκδοση έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια της Διαδικτυακής Δημιουργικής Γραφής. Γνωρίζουν αρχικά ότι ο ποιητικός λόγος είναι απαιτητικός, ίσως δύστροπος. Αντιλαμβάνονται στη συνέχεια ότι η επαφή μαζί του αποφέρει καρπούς εύγευστους – λέξεις με στοχασμό, σύμβολα και εικόνες, μελωδίες και ψιθυρίσματα, όλα όσα συνθέτουν την αλήθεια του κόσμου, τα φαινόμενα και τα νοούμενα. Και ακόμη, μαθαίνουν ότι, όπως κάθε τι πολύτιμο, ο ποιητικός λόγος χρειάζεται εξάσκηση και κόπο… Τίποτε δεν κερδίζεται εδώ χωρίς στοχαστική καλλιέργεια, λεπτή αίσθηση του χρόνου και του μη χρόνου, δοκιμή της λέξης και του νοήματος πέρα από τα όριά τους.

Η παρούσα μικρή έκδοση περιέχει ένα μεγάλο πεδίο προς κατάκτηση, για όλους: είναι η πρώτη απόπειρα επαφής με το «βλέμμα» του αναγνώστη. Με στόχο την επικοινωνία, τη συνενοχή, τη σύμπραξη που η ποίηση προσφέρει, μεταξύ πομπού και δέκτη της. Πρόκειται για στοίχημα, επομένως. Ελκυστικό αλλά και προκλητικό. Η φιλοδοξία είναι να γίνει «εφαλτήριο» για τους συμμετέχοντες μαθητές, να βρουν τον δρόμο τους εκδοτικά, στη συνέχεια, να κατακτήσουν αυτό που προτείνει ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης: «να ζουν μέσα στην ποίηση, να ζουν ποιητικά».
(απόσπασμα από την εισαγωγή του ποιητή Βασίλη Ρούβαλη)

Τίτλοι ποιημάτων της Γεωργίας Βεληβασάκη που περιέχονται στο βιβλίο:

– Το είδωλο

– Ακροβάτισσα

– Η άνοιξη του χειμώνα

– Ο χώρος

– Δύο κομμάτια ξύλο

Εκδόσεις Γραφομηχανή: http://www.grafomihani.gr/index.php?contentid=12&more=12

 

“Οδός Δημιουργικής Γραφής – Διαδρομή 2″

Εκδόσεις “Γραφομηχανή” – Ιούνιος 2017

Νεκτάριος Βασιλόπουλος, Γεωργία Α. Βεληβασάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Ραμπέλλα Γρε, Ελισάβετ Γρηγοριάδου, Ιωάννα Ζαφειροπούλου, Σπυριδούλα Καλαβρή, Αλεξάνδρα Ούλρικα Κωνσταντινίδη, Δημήτρης Λαδικός, Άννα Παπάζογλου, Ιωάννα Παπασιδέρη, Στέλλα Ρωτού, Φωτεινή Στριτάκη, Τάσος Φυλακτός

Το διήγημα, η μικρή φόρμα του πεζού κειμένου δηλαδή, ενδείκνυται για τη συστηματική εμπέδωση και τη μεθοδική εξάσκηση της λογοτεχνικής γραφής. Το διήγημα έχει χαρακτηριστικά της αφήγησης αλλά και της ποίησης, με κυρίαρχο την πύκνωση του νοήματος και τη σπουδή πάνω στον χρήσιμο και αισθητικά άρτιο λόγο. Πολλοί από τους παλαιότερους ασκούμενους που ανθολογηθήκαν σε προηγούμενους τόμους έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωπικές εκδόσεις με βιβλία αξιόλογα που πρόσεξε η κριτική και οι αναγνώστες, ενώ ήδη άλλοι προχώρησαν και σε σπουδές Δημιουργικής Γραφής.

Οι συγγραφείς του πέμπτου τόμου, αυτού που κρατάτε στα χέρια σας, άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν υπολείπονται σε συγγραφική διάθεση και σε ταλέντο. Έχουν όλοι τους εργαστεί με διάθεση και αγάπη για τη λογοτεχνία και τη γραφή. Τα διηγήματά τους, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα του έργου τους. Πέρα από αυτήν την ανθολόγηση, η οποία έχει το δικό της εκδοτικό ενδιαφέρον, είμαι βέβαιος πως θα απολαύσουμε σύντομα τα προσωπικά βιβλία πολλών εξ αυτών. Για μία φορά λοιπόν, σας εύχομαι καλή αναγνωστική απόλαυση!
(απόσπασμα από την εισαγωγή του συγγραφέα/ποιητή Γιώργου Παναγιωτίδη)

Τίτλοι διηγημάτων της Γεωργίας Βεληβασάκη που περιέχονται στο βιβλίο:

– Εγκιβωτισμός

– Είχε δέκα χρόνια φευγάτος

– Η Μπρίσνα

– Κακό πράμα η τσιγκουνιά

– Η Χρυσή

– Σαράντα πόντους από το πάτωμα, σαράντα από το ταβάνι

– Μικροδιηγήματα (Μη με λησμόνει, Αγαπώ άλλον, Φόρεμα με φραμπαλάδες, Χουμά κουτάλι)

 

Εκδόσεις Γραφομηχανή: http://www.grafomihani.gr/index.php?contentid=11&more=11

Βιβλιοπωλείο Πολιτεία: https://www.politeianet.gr/books/9786188302846–grafomichani-odos-dimiourgikis-grafis-274040